Waarom rollen paarden eigenlijk?

Als paarden rollen, kun je er veel informatie uithalen. Hoe voelt hij zich emotioneel, is hij gespannen of heeft hij het naar zijn zin op de wei of in de paddock? Is je paard lichamelijk in orde? Vindt hij het lastig om te gaan liggen, over zijn rug door te rollen of juist weer op …

Wat als je problemen hebt bij het omdoen van het halster?

Halster en hooi

Sjoerd (3 jaar jong) zegt gewoon: ‘Laten we de rollen eens omdraaien.’ Hij doet mij het halster om en neemt me aan het touwtje mee. Was nog niet zo eenvoudig, want ik stribbelde behoorlijk tegen. Had er helemaal geen zin in. Wat nu als je paard het vervelend vindt als je het halster wilt omdoen? …

Wel of geen muziek op stal?

Superleuk en lang interview gedaan met Tess Mutsters van Bit Magazine. Dit keer gaat het verhaal over wel of geen muziek op stal. Samen zijn Tess en ik eerst op zoek gegaan naar onderzoeken die ernaar zijn gedaan. En wat blijkt? Paarden houden niet van rock en jazz, maar klassieke muziek kan juist stressverlagend werken. …

Hout knagen is natuurlijk gedrag. Kribbebijten komt niet bij in het wilde levende paarden voor.

Het kan uitdoven maar ook weer opvlammen

Het is geen toeval dat ik een cursus over kribbebijten en luchtzuigen heb gevolgd. Een paar maanden geleden heb ik Diva, een merrie die een terugval in het kribbebijten doormaakte, en haar eigenares bijgestaan. Door wat er met Diva gebeurde, werd mijn interesse aangewakkerd. Ik wilde meer weten over de medische, fysiologische en hormonale achtergrond …

Wil je meer weten over het gedrag van je paard?

Wat ben ik toch ontzettend blij met mijn eigen Soeda in deze tijd. Zij is mijn dagelijkse lichtpuntje in een door coronamaatregelen gedwongen leven van rust, regelmaat en reinheid. Ik kan natuurlijk lezen, over paarden leren, in de tuin werken of zitten, huishoudelijke klusjes doen, de journalist uithangen, beetje thee drinken, appen met vrienden, Netflixen, …

Reageer je als je paard schraapt?

Is het erg als je paard met zijn voorhoef over de grond schraapt? Behalve dat hij zich mogelijk verwondt als hij per ongeluk tegen de muur schopt of dat zijn hoef slijt, is het voor jou als eigenaar hooguit irritant. Maar je paard doet het niet zomaar en hij doet het zeker niet om vervelend …

Paardenwelzijn: hoe meet je de kwaliteit van leven?

Of een paard zich prettig voelt, hangt van meer af dan alleen het hebben van voer, water en een goede schuilplek. Het emotionele welzijn, ofwel de kwaliteit van leven, is net zo belangrijk voor een paard om gelukkig te kunnen zijn. Maar het is nog onduidelijk hoe je op een zorgvuldige en betrouwbare manier paardenwelzijn …

Spel of agressie bij paarden?

Voor vooral jonge paarden is spelen essentieel. Niet alleen is het fijn om lekker met elkaar te rennen en energie kwijt te raken, maar het is ook leren. Hengstjes leren hoe ze later een merrie moeten dekken of hoe sterk ze zijn ten opzichte van de ander. Zo kunnen ze als jong paard gedrag oefenen …

Paarden kauwen en likken regelmatig in de training. Is dat onderdanig gedrag of hebben ze stress ervaren?

Is kauwen een indicatie dat paarden stress hebben ervaren?

Paarden kauwen en likken regelmatig in de training. Overdenken ze iets? Zijn ze onderdanig aan de trainer? Meestal wordt het op die manier uitgelegd, maar klopt dat? De Noorse onderzoekers M.Sc. Margrete Lie en Prof. Ruth Newberry ontdekten dat paarden kauwen en likken na een stressvolle situatie. Om inzicht te krijgen in kauwen (zonder voedsel) …

Rollend paard

Weinig stress na training goed voor leerproces paard

Dat stress tijdens de training invloed heeft op het leervermogen van je paard is wel bekend. Maar ook stress voor en na de training kan het leerproces verstoren, volgens onderzoek van Léa Lansade. Zij is werkzaam aan de afdeling gedragswetenschappen van het Franse Instituut voor Agrarisch Onderzoek in Tours. Aan het onderzoek deden 49 Welshpony’s …

Bitloos met Soeda

Met of zonder bit rijden?

Een paard laat meer pijnsignalen zien als hij met bit wordt gereden dan wanneer hij een bitloos hoofdstel draagt. Dit toont Amerikaans onderzoek van Bob Cook (van The Bitless Bridle) en Matthew Kibler aan. De paarden Aan het onderzoek deden 66 paarden mee. Hun leeftijd varieerde van 3 tot 24 jaar. Hun eigenaren reden dressuur, …