Wat als je problemen hebt bij het omdoen van het halster?

Halster en hooi

Sjoerd (3 jaar jong) zegt gewoon: ‘Laten we de rollen eens omdraaien.’ Hij doet mij het halster om en neemt me aan het touwtje mee. Was nog niet zo eenvoudig, want ik stribbelde behoorlijk tegen. Had er helemaal geen zin in.

Wat nu als je paard het vervelend vindt als je het halster wilt omdoen? Dat hij bijvoorbeeld in het halster bijt – deed Sjoerd ook in het begin – of zelfs in je vingers. Dat hij zijn hoofd wegdraait of omhoog doet, omdat hij niet wil dat je aan zijn neus of oren zit?

Dat gedrag in stilte negeren is de eerste stap. Bij Sjoerd leerde ik heel snel met twee handen het halster om z’n neus doen, zodat hij niet de kans kreeg erin te bijten. Als dat was gelukt, beloonde ik hem met mijn stem. Nu snapt hij dat het niet nodig is om in het halster te happen en dat het om zijn neus hoort.

Als het op die manier niet na een aantal keer lukt, doet een pluk hooi werkelijk waar wonderen. Geef alvast een lekkere, flinke pluk hooi, voordat je het halster omdoet.

  • Het hooi is een afleiding van het halster;
  • Heel praktisch: als je paard kauwt, zal hij (over het algemeen) niet bijten. Op hooi kauwt een paard langer dan op bijvoorbeeld een kruidensnoepje;
  • Door het kauwen, zakt als vanzelf het hoofd;
  • Kauwen ontspant;
  • Het hooi kun je als beloning inzetten; als je paard zijn neus in het halster heeft, geef je nog een pluk. Dat herhaal je als het om de oren zit (of afhankelijk waar het probleem zit);
  • En het mooie van alles: omdat jij die pluk hooi geeft, krijgt je paard een goed gevoel bij jou. Ook de associatie met de handeling wordt prettiger. Het begin van vertrouwen.

    Heel veel succes!


    www.aardvanhetpaard.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *