Paarden kauwen en likken regelmatig in de training. Is dat onderdanig gedrag of hebben ze stress ervaren?

Is kauwen een indicatie dat paarden stress hebben ervaren?

Paarden kauwen en likken regelmatig in de training. Overdenken ze iets? Zijn ze onderdanig aan de trainer? Meestal wordt het op die manier uitgelegd, maar klopt dat?

De Noorse onderzoekers M.Sc. Margrete Lie en Prof. Ruth Newberry ontdekten dat paarden kauwen en likken na een stressvolle situatie.

Om inzicht te krijgen in kauwen (zonder voedsel) onderzocht het Noorse team wilde paarden in Ecuador. De onderzoekers vonden het belangrijk paarden in hun natuurlijke omgeving, met zo min mogelijk menselijke bemoeienis, te bekijken. In een nationaal park observeerden zij een kleine tweehonderd paarden. Het team verzamelde in tachtig uur tijd informatie over 202 situaties.

Kauwen onderdanig gedrag of stress

De onderzoekers wilden weten of kauwen en likken onderdanig gedrag is of dat het te maken heeft met stress.

Om na te gaan of het onderdanig gedrag is, bekeken de onderzoekers agressieve interacties. Opvallend was dat alle paarden kauwden, zowel het agressieve als het onderdanige paard. Het  aanvallende paard zelfs vaker. Dit weerlegt het idee dat het een onderdanig signaal is.

Ook ontdekte het Noorse team dat paarden kauwen ná een spannend moment en vóórdat de ontspanning optreedt. De onderzoekers concluderen dat paarden het mogelijk doen om speeksel aan te maken, omdat ze door de stress een droge mond hebben gekregen. Deze reactie zou dan worden gestuurd door het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel.

Meer onderzoek nodig

Het Noorse team erkent dat er meer onderzoek nodig is naar stress in relatie tot kauwen en likken. Volgens Margrete Lie zegt het huidige onderzoek niet dat het een reactie is op de ontspanning of dat het helpt te ontspannen. Niettemin maakt het onderzoek duidelijk dat kauwen en likken indicaties kunnen zijn voor een stressvolle gebeurtenis.

‘Licking and chewing – submission or stress’
M. Lie en R.C. Newberry
Department of Animal and Aquacultural Sciences, Norwegian University of Life SciencesHesteglede, Ås, Norway

Lees hier waarom het goed is na de training iets leuks te doen met je paard.

Ellen de Boer, journalist en gedragstherapeut voor paarden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *