Oudjaarsavond komt dichterbij: oefen knalgeluiden met je paard

Paarden kunnen wennen aan het geknetter en geknal van vuurwerk. Maar de kans is groter dat je paard gevoeliger voor het geluid wordt en het juist eng gaat vinden. Heftig vuurwerk is immers maar een keer per jaar.

Je kunt het geluid van vuurwerk (her)trainen als je denkt dat je paard gaat reageren op het geknal. Omdat hij bijvoorbeeld is verhuisd naar een stal of weiland dichter bij de bewoonde wereld, of omdat hij al nare ervaringen heeft.

Apps

Er bestaan apps met vuurwerkgeluid en op Youtube kun je filmpjes van vuurwerk vinden waarmee je kunt werken. Als je het geluid via een box laat klinken, kun je goed variëren in volume. Als je gaat oefenen, doe dat met andere paarden samen. Het liefst met paarden die niet of minder bang zijn. Zo kunnen de dieren van elkaar leren.

In de training is het belangrijk dat je paard niet bang wordt van het geluid. Bouw het geluid langzaam op. In sterkte, afstand en duur. Begin zachtjes op afstand voor een korte periode. Als je paard niet bang is, kun je het geluid harder zetten. Daarna kun je dichterbij komen met het geluid. Tot slot kun je het geluid steeds langer laten duren.

Grens

Als je paard bang wordt, ben je zijn grens overgegaan. Zorg dat hij weer tot rust komt en begin opnieuw. Alleen een ontspannen dier kan leren. Ik wens iedereen heel gezellige feestdagen, een veilige jaarwisseling en een fantastisch nieuw paardenjaar.

Heb je hulp nodig? Stuur een e-mail naar aardvanhetpaard@gmail.com of bel me op 06-51127411

Ellen de Boer, journalist en gedragstherapeut voor paarden


 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *