Een paard laat meer pijnsignalen zien als hij met bit wordt gereden dan wanneer hij een bitloos hoofdstel draagt. Dit toont Amerikaans onderzoek van Bob Cook (van The Bitless Bridle) en Matthew Kibler aan.
De paarden
Aan het onderzoek deden 66 paarden mee. Hun leeftijd varieerde van 3 tot 24 jaar. Hun eigenaren reden dressuur, recreatief of deden aan eventing of springen.
De paardeneigenaren
De eigenaren kregen een vragenlijst met 106 ja/nee-vragen over paardengedrag en ziekten. Ook kregen zij 10 vragen over hun gevoel tijdens het rijden. Zij moesten de vragenlijst twee keer invullen: één keer voor de overstap naar bitloos en één keer als ze eenmaal bitloos reden.
Het resultaat
In het onderzoek werden 69 verschillende pijnsignalen meegenomen, waaronder stijve hals, rugproblemen, stram lopen, het bit niet willen indoen, achter het bit of tegen de hand, trekken aan het bit, het bit vastpakken, tong over het bit, hoofd schudden, ongeconcentreerd zijn, vluchten, vechten en bevriezen, moeilijk te sturen, struikelen, niet achterwaarts willen, staart zwiepen, snurken en gapen, bokken en overmatig speekselen.
‘Hekel aan het bit’ was het meest voorkomende pijnsignaal. Denk daarbij aan kauwen op het bit of het bit vastpakken, knarsetanden, met het bit spelen, druk doen met de mond en contact met het bit vermijden. Van de onderzochte paarden lieten 53 paarden (80 procent) dit zien.
Angst kwam bij 46 paarden (70 procent) voor. Bij 65 procent van de met bit gereden paarden verloor de ruiter de controle. Eenmaal bitloos nam de controle met 86 procent toe.
Het totaal aantal pijnsignalen was met bit 1575 en zonder bit 208. Een afname van 87 procent. Bij 1 van de 66 paarden werd geen verschil tussen bit en bitloos gezien.
‘Behavioural assessment of pain in 66 horses, with and without a bit’
W.R. Cook & M. Kibler
Gepubliceerd op 31 maart 2018
Ellen de Boer, journalist en gedragstherapeut voor paarden