Paarden tonen tekenen van stress en depressie als ze individueel in een stal zijn opgesloten, ook al wordt er aan verrijking gedaan. Voldoende voer, een strobed, een raam om door naarbuiten te kijken, contact met de buren door tralies en allerlei speeltjes maken het leven in de box amper beter.
Dit ontdekten Franse onderzoekers, onder wie Alice Ruet, Christine Briant en Léa Lansade.
Wat de onderzoekers opviel, was dat oudere paarden die al langer waren opgesloten, meer tekenen van stress en depressie vertoonden.
Basisbehoeften
Verrijking op stal kan de basisbehoeften van paarden niet vervangen. Vrije beweging, contact met andere paarden en toegang tot ruwvoer gedurende de dag zijn belangrijk. ,,Verrijking moet een toevoeging zijn en geen vervanging’’, aldus Léa Lansade, onderzoeker en etholoog aan de Universiteit van Tours in Frankrijk.
De Franse onderzoekers observeerden 187 warmbloedpaarden op stal gedurende vijftig dagen. Sinds hun derde levensjaar stonden de dressuur-, spring en eventingpaarden op stal.
In het onderzoek werd vooral gelet op gedrag dat een teken van slecht welzijn kan zijn:
- stereotyp gedrag als luchtzuigen en weven
- agressie naar mensen (bijten en dreigen met bijten)
- een ‘depressieve’ houding (lage hals-hoofdhouding, opzij hangende oren en weinig reactie op prikkels)
- stressgerelateerd gedrag als nerveusiteit, hoge hoofd-halshouding, buitensporige alertheid en bovenmatig mesten
De onderzoekers vergeleken deze signalen met het gedrag van de paarden als ze wel een stal met alles erop en eraan hadden. Het bleek dat verrijking weinig effect had op hun gedrag.
‘Housing horses in indidual stables is a challenge with regard to welfare’, augustus 2019 door Alice Ruet, Julie LeMarchand, Céline Parias, Núria Mach, Marie-Pierre Moisan, Aline Foury, Christine Briant en Léa Lansade