Dat stress tijdens de training invloed heeft op het leervermogen van je paard is wel bekend. Maar ook stress voor en na de training kan het leerproces verstoren, volgens onderzoek van Léa Lansade. Zij is werkzaam aan de afdeling gedragswetenschappen van het Franse Instituut voor Agrarisch Onderzoek in Tours.
Aan het onderzoek deden 49 Welshpony’s mee. Vooraf stelden de onderzoekers hun temperament en mate van angst vast. Vervolgens werden de pony’s in drie groepen verdeeld: één groep had voor de training stress, één erna en één groep had geen stress. Met geluid van bijvoorbeeld een blaffende hond en plotselinge bewegingen van een opwaaiend zeil veroorzaakten de onderzoekers stress bij de pony’s.
In de training leerden de pony’s een pylon aanraken voor een voerbeloning. Een week later werd de oefening herhaald om te kijken wat de pony’s van de oefening hadden onthouden. De groep die stress na de training had ervaren, had de grootste moeite met de oefening herhalen. Vooral de pony’s waarvan was vastgesteld dat ze ‘heel angstig’ waren. Ook de groep pony’s die voor de training stress had, kon de taak minder goed dan de stressvrije groep.
Wat jij kunt doen
Wil je dat de training van je paard zo effectief mogelijk is, vermijd dan stress na afloop. Spuit je paard niet direct na de training af als hij er niet van houdt. Ga na je dressuurtraining niet een rondje buiten uitstappen als hij achter elke struik iets engs ziet. En vooral: zet hem niet alleen op stal.
Het beste is om je paard meteen terug te brengen naar zijn weidegenootjes, wijst het onderzoek uit. En dan even lekker rollen, is altijd fijn.
Soms is stress natuurlijk niet te vermijden. Op een wedstrijdterrein of als je ergens meedoet aan een clinic, zal je paard stress ervaren. Maar probeer dat zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Laad je paard in een rustige omgeving in de trailer en klop bijvoorbeeld geen zadeldekjes voor zijn neus uit. Mijn tip: ga op stap met een bevriend paard.
‘Stress Modulates Instrumental Learning Performances in Horses (Equus caballus) in Interaction with Temperament’
Mathilde Valenchon, Frédéric Lévy, Armelle Prunier, Chantal Moussu, Ludovic Calandreau & Léa Lansade.
Gepubliceerd op 23 april 2013
Ellen de Boer, journalist en gedragstherapeut voor paarden
[…] hier waarom het goed is na de training iets leuks te doen met je […]