Wil je meer weten over het gedrag van je paard?

Wat ben ik toch ontzettend blij met mijn eigen Soeda in deze tijd. Zij is mijn dagelijkse lichtpuntje in een door coronamaatregelen gedwongen leven van rust, regelmaat en reinheid. Ik kan natuurlijk lezen, over paarden leren, in de tuin werken of zitten, huishoudelijke klusjes doen, de journalist uithangen, beetje thee drinken, appen met vrienden, Netflixen, maar de dagen worden toch allemaal een beetje hetzelfde. Mijn dagelijkse wandeling naar Soeda voelt dan ook elke keer weer als een klein feestje. Terwijl ik natuurlijk het beste kan binnenblijven, heeft mijn bijna 26-jarige merrie – ze was donderdag 2 april jarig – verzorging nodig. Wat een prachtig excuus.

Ik kan me zo voorstellen dat jullie dat net zo voelen. Dat je paard het allerbelangrijkste uitje wordt, omdat je verder niets anders kunt. Geen bioscoopje pakken, niet met vrienden uit eten of naar de kroeg, met je kinderen naar de Efteling of uitwaaien op het strand.

Langere lockdown

Om die vreselijke ziekte onder controle te krijgen, wordt de ‘intelligente lockdown’ nog eens verlengd. Tot 28 april zijn het ommetje door de buurt, in de tuin werken en klussen de belangrijkste ontspannende activiteiten op de agenda. En je paard natuurlijk.

Meer zien, omdat je meer tijd met je paard doorbrengt

Als je nu meer tijd doorbrengt met je paard, zou het zomaar kunnen zijn dat je ineens andere dingen gaat zien. Gedrag dat je nooit eerder is opgevallen en waarvan je denkt: huh, waarom doet-ie dat nou?

Ook ik heb best een beetje tijd over, dus stuur me een mail (eventueel met filmpje) als je meer wilt weten over het gedrag van je paard. Dan kunnen we sparren over wat je ziet en waarom je paard iets doet. Lijkt me interessant! Je kunt een mail sturen naar aardvanhetpaard@gmail.com. Hopelijk tot gauw en blijf gezond!

Ellen de Boer, journalist en gedragstherapeut voor paarden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *